Genel,  Kitap,  Matematik

Blog 2 – Kitap Önerilerim

Merhaba;

Bu yazımda sizlere kitaplığımdan bazı kitapları anlatmak istiyorum.

Kendi alanım matematik olduğundan ilgimi çekenler arasında matematik, problem çözme becerisi ve eleştirel düşünce içeren kitaplar da yer alıyor. Aziz Nesin’in oğlu Prof. Ali Nesin; matematik alanında uzman, Türkiye’nin önemli değerleri arasında ünlü bir bilim insanı. Matematik Dünyası dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yapmış. Aynı zamanda Nesin Matematik Köyü’nün kurucusudur. Ben de naçizane tavsiye edeceğim kitaplar olarak Nesin yayıncılıktan çıkan Ali Nesin kitaplarını seçtim.

MATEMATİK, DÜŞÜNME VE NESİN YAYINLARI

1)  Matematik ve Korku (İlk basım 1988): Kitabın ilk sayfaları Aziz Nesin ile oğlunun mektupları ile başlıyor. Yurt dışında okurken başından geçenleri babasıyla paylaşan bir oğul olarak Ali Nesin’in insanı yönü, 1970’li yıllarda bir Türk gencinin okumak için çektikleri samimi bir dille kesip biçmeden aktarılmış. Mektuplarda kitap tavsiyeleri, gittiği operalar, yaptığı geziler, derslerde aldığı notlar her şey var. Sonrasında ise 1987 ve 1988 yıllarında Bilim ve Sanat dergisinde yayımlanmış yazılar bulunuyor kitapta. Adından anlaşılacağı gibi matematiğe karşı ön yargılı davranış sergileyen insanların düşüncelerini değiştirmesini sağlayacak bir kitap olarak düşünülebilir.


2) Matematiğe Giriş-1 Önermeler Mantığı  (İlk basım 1994): Matematiksel mantığın ilk konularından olan önermeleri anlatıyor. Mutlaka her matematikçinin bilmesi gereken bilgiler içeren bir kitap bence. Kitapta en beğendiğim bölüm önerme içeren bilmecelerdi. Bunlardan birisini sizlerle paylaşmak isterim.

“Yargıç karar verecek. Mahkeme tutanaklarından şu bilgiler çıkıyor:

Eğer A suçsuzsa, hem B hem C suçlu.

Ya B ya C suçsuz.

Ya A suçsuz ya B suçlu.

Kim ya da kimler suçlu, kim ya da kimler suçsuz?” 😊


3) Matematik ve Oyun (İlk basım 1994): Ali Nesin bu kitabında 1992-1993 yılları arasında çeşitli dergilerde yazdığı popüler matematik yazılarını derlemiş. Kitaba Dünya’nın en zeki insanı olarak (IQ ölçümü ile) bilinen, ismi Guinness rekorlar kitabında geçen Vos Savant ile başlıyor. Köşe yazısında kendisine sorulan her bilim dalından soruları yanıtlayan döneminde ünlü bir kadın. Bir gün cevapladığı soruyla matematikçilerle kapışmaya başlıyor. İlk soruyla ilgi çeken kitap çok akıcı ve basit bir dile sahip.

4) Matematik ve Doğa (İlk basım 1995): Bu kitap ta 1994-1995 yıllarında yayınlanan matematik yazıları içeriyor. İyi bir öğretmenin kimi yazıların içeriğini ilkokul öğrencilerine anlatabileceğini düşünüyor Ali Nesin. “Bazı sorular bir oyun biçiminde öğrencilere sunulursa,öğrenciler ayrımına varmadan matematiksel araştırmalara dalar.” diye de ekliyor.


5) Matematik ve Sonsuz (İlk basım 2001): Matematiği bilen bilmeyen herkesin ilgisini çeken kitapları da var ama bu kitaptaki sorular diğerlerinden daha farklı ve zorlayıcı olmuştu benim için. Kitabın sonunda Aziz Nesin’in Matematik, Bilim ve Felsefe üzerine düşüncelerini içeren oğluna yazdığı mektuplar yer almaktadır.

6) Matematik ve Develerle Eşekler (İlk basım 2002): Satranç soruları ile başlayan kitap oldukça ilgimi çekmişti ilk aldığımda. Günler boyunca o sorularla uğraşmış, kafamda evirip çevirmiştim. Hatta kitaba ara verip tekrar tekrar elime almıştım. Kitabın sonundaki ‘Yanıtı bilinmeyen bir soru’ yazısı da kafamı oldukça karıştırmıştı.


7) Matematiğe Giriş-2 Sezgisel Sayılar Kuramı (İlk basım Kasım 2008): Bu kitap daha çok teorik bilgiler üzerine. Kümelerle başlayan ve fonksiyonlarla devam eden kitap, matematikle ciddi ilgilenen kişiler için çok güzel bilgiler içeriyor. Bilgiler arasında okuma parçaları da yer alıyor. Bunlardan birkaçı: Aristo’nun Tekerlek Paradoksu, Sonsuz sayıda topla bir fantezi, Hilbert Oteli, Kurt Gödel. Kitapta alıştırmalar da var. Sizden kanıtlar istiyor. Ayrıca Final sınavı şeklinde sorular mevcut. Son sayfalarda yanıtlarını da vermiş.


8) Matematik ve Gerçek (İlk basım Şubat 2009): İlk başta kitabın amacı, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerine verilecek bir matematik dersi için okuma metinleri hazırlamakmış. Daha sonrasında kitaplaştırma kararı alınmış. Kitap; soyutla somut, teoriyle pratik, doğruyla kanıtlanabilirlik arasındaki ilişkiyi barındırıyor. Biraz daha felsefik…


9) Matematiğe Giriş-3 Sayma (İlk basım Mart 2009): Genel olarak bir lise öğrencisi için düşünmeye sevkeden bir kitap diyebilirim. Üniversite öğrencilerinin (matematik dersi alan) ise kesinlikle bence bilmesi gereken önermeler, teoremler ve kanıtlar ile çözmesi gereken problemler içeriyor!

10) Matematik Canavarı (İlk basım Kasım 2009):  Anlaşılabilir olmayı gerçekten hedeflemiş bu kitapta. 12 yaş ve üzeri herkes için matematik bilgisi en az düzeyde olsa bile anlatım dili sayesinde kolaylıkla anlaşılabilecek sorular içeriyor. Matematik sembolleri olabildiğince az. Terimlerde boğulmuyorsunuz. Beyin jimnastiği süper. Konken, Briç, Tavla oyunları ile ilgili sorular dikkat çekici. Tavsiye ederim.

Herkese iyi okumalar diliyorum.

Not: Kitapların tümü kitaplığımda bulunan kitaplardır. Yazdığım tüm yorumlar okuduğum kitaplardan anladığım kadarıyla size yazmak için oluşturduğum kendime ait kelimelerdir. 

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir